FRI FRAGT V/KØB OVER 799,-

1-3 DAGES LEVERING I HELE LANDET

DANSK FORHANDLER

Filtrering

Vægmaling

Viser alle 14 resultater

Viser alle 14 resultater

Gør din bolig personlig med vægmaling

Det er på væggene i vores bolig, at vi virkelig har mulighed for at give den gas og lade vores personlighed skinne igennem. Hvor vi i et par årtier malede alle vægge hvide og indrettede os med lyse møbler og med en minimalistisk indretning, så er vi i dag meget mindre bange for farver. 

Der sælges stadig en masse hvid vægmaling i forskellige toner, for hvid er stadig populært i boligen, fordi det får rummene til at syne lysere og større. Men i dag er alt tilladt og derfor vælger mange også at bryde de helt hvide rum med en anden farve. 

Farver skaber stemning i rummet og du kan forandre stemningen i rummet med dit farvevalg. Du kan også vælge kun at ændre på én af rummets vægge og skabe en fokus væg. Det kan du gøre med vægmaling eller med tapet og kan give en dramatisk effekt i rummet.

Hvis du har et stort rum, som du gerne vil dele op, så det har flere funktioner, så kan maling hjælpe med at definere usynlige vægge i rummet. Har du for eksempel et skrivebords arrangement, så mal bagvæggen en kontrakt farve til resten af rummet. Dermed definere du tydeligt hvor kontorpladsen er. Det kan du gøre gennem hele din bolig, hvor det er nødvendigt.

Hvad består en maling af?

Fælles for alle malingstyper er det, at maling består af bindemiddel, pigmenter, fyldstoffer, opløsningsmidler og tilsætningsstoffer.

Bindemiddel

Bindemidlets opgave er, at binde de andre komponenter sammen til en flydende substans, som vi kan male med. Bindemidlet er samtidig også det, der lægger navn til malings typen.

Det skal forstås sådan, at bindemidlet i en vandbaseret maling som vægmaling oftest er, er vand. Hvorimod bindemidlet i en oliebaseret maling er olie eller terpentin. Bindemidlet i epoxymaling er epoxy og bindemidlet i linoliemaling er linolie osv.

Plastmaling/ vægmaling er vandbaseret og er dermed mere miljøvenlig og meget mindre usund at male med i forhold til for eksempel oliemalingen. Du kan godt male med en plast vægmaling uden at bære maske. Men det anbefales altid, at du sørger for at lufte godt ud, før, imens og efter du har malet.

Pigmentet

Pigmentet er det, der giver malingen sin farve. Men det er også pigmentet, der kan tilføre malingen effekter som metalglans, glimmer eller marmorering. 

Pigmentet er den dyreste komponent i malingen.

Bestanddelen af pigment i en maling er der, hvor du oftest ser en forskel på kvaliteten. Der er som sådan ikke noget i vejen med en maling med et lavt indhold af pigment. Men det lave indhold af pigment vil betyde, at væggen skal males flere gange, end hvis du vælger en maling med et højt pigmentindhold.

Fyldstoffer

Fordi pigment er så dyrt, som det er, så vælger producenterne også at gøre malingen mere prisvenlig ved at tilføje fyldstoffer.

Opløsningsmiddel

Et opløsningsmiddel er nødvendigt for at gøre malingen flydende, så du kan male med den. Når du har malet din væg, så vil opløsningsmidlet begynde at fordampe og dermed få malingen til at tørre op, så det eneste, der er tilbage på væggen er pigmentet og fyldstofferne og bindemidlet.

De mest almindelige opløsningsmidler i maling er vand, mineralsk terpentin og andre blandinger af aromatiske og alifatiske forbindelser. 

I almindelig vægmaling er det vand der er anvendt som opløsningsmiddel.

Tilsætningsstoffer

Tilsætningsstofferne i malingen bruges til at regulere tørretiden på malingen og til at konservere den. Uden tilsætningsstoffer til at konservere malingen vil den med tiden blive udsat for vækst af mikroorganismer og give grobund for bakterier.

Plastmaling

Når du skal købe vægmaling, så er der i 99% af tilfældene tale om en akrylmaling, også kaldt for plastmaling. Plastmaling har rigtig mange fordele og kun få ulemper. Derfor er det også en af de mest populære malingstyper på markedet

Fordele ved plast vægmaling

  • Vægmalingen er vandbaseret og mere miljøvenlig
  • Vægmalingen har en hurtigere tørretid end andre malingstyper
  • Vægmaling i de højere glans kan tåle at blive tørret af
  • Vægmaling i de højere glans er fedt og smudsafvisende
  • Vægmalingen er let at tørre af, mens den er våd
  • Plastvægmaling gør det let at rengøre malerruller og pensler

Ulemper ved plast vægmaling

Der er to ulemper ved plast vægmaling, som du skal være opmærksom på. Hvis du har et gammelt hus med fugtproblemer, så er en plast vægmaling ikke nogen god løsning. Det skyldes at plastmalinger ikke er diffusionsåbne. Det betyder, at de ikke kan ånde.

Plastmaling giver heller ikke så ensartede penselstrøg som oliemaling. Den flyder ikke sammen på samme måde. Men giver stadig et absolut acceptabelt resultat.

Hvad adskiller en billig vægmaling fra en dyr vægmaling

Når man kigger på prisen på maling, så er der flere ting, der spiller ind. Malingens glans har meget at sige. Jo hørere glansen er jo dyrere vil malingen være. Det skyldes, at bestanddelen af lak er større, jo højere glans der er tale om. Og lak er en dyr ingredients. 

Indholdet af pigment har også betydning for prisen. I de billigere malinger vil indholdet af pigment være mindre. Det betyder ikke, at det er en dårlig maling, men det vil betyde, at du skal give dine vægge flere lag før de er helt dækket.

Endelig kan vi ikke komme uden om, at malingens navn eller brand også kan have betydning for prisen. 

Pris og vægmalingens glans hænger som regel sammen

Prisen og vægmalingens glans hænger som regel sammen. Jo højere glans maling der er tale om, jo dyrere vil malingen typisk være. Det er den, fordi glansen er en indikator for, hvor stor en bestanddel af malingen der er lak. 

Hvis vi tager en malings glans 40 som eksempel. En maling glans 40 vil du ofte bruge i dit køkken eller på dit badeværelse. Glans 40 betyder, at 40 % af malingen er lak. 

Det høje lakindhold gør en maling glans 40 ekstrem holdbar og modstandsdygtig overfor fedt og pletter. Det høje lakindhold gør også, at en maling i en høj glans kan tåle at blive vasket af med vand og sæbe. 

Lak er en dyr komponent i malingen og jo højere lakindhold = jo højere glans. Jo dyrere vil malingen blive.

Har du styr på hvilken glans, du skal vælge?

Det er et stort arbejde at male. Derfor er det også en god idé, hvis du gør dig nogle tanker om hvilken glans vægmaling du skal bruge i de forskellige rum, så du får det bedste resultat.

Inden du vælger maling til hvert rum i boligen på du gøre dig følgende overvejelser:

  • Er der tale om et vådrum som et badeværelse. Så er det vigtigt, at du vælger en speciel vådrumsmaling.
  • Hvis malingen skal kunne holde til slid og rengøring, så skal du vælge en høj glans. Jo højere glansen er, jo større er indholdet af lak i malingen og jo stærkere er malingen. Jo højere glansen er i malingen jo mere vaskbar er overfladen også. 

Det er en fordel i rum som køkkenet, hvor væggene er udsat for fedtsprøjt og pletter. Men en højglansmaling er også velegnet til børneværelser og til gangarealer hvor væggene er ekstra udsatte.

  • Du skal gøre op med dig selv om du ønsker en mat eller en blank maling. Jo blankere malingen er, jo mere vil den reflektere lyset i rummet.

Vælg den rigtige glans til de forskellige rum i boligen

Som vi har været inde på flere gange, så er glanstallet afgørende for hvor robust vægmalingen er. Derfor bør du købe maling i den glans, der passer til de enkelte rum. Vi gennemgår nu boligen rum for rum og hjælper dig med at vælge den rette glans.

Vægmaling til stue og soveværelse

Når du skal vælge vægmaling til din stue, soveværelse, gæsteværelse og kontor, så behøver du ikke at vælge en højglansmaling. Væggene i disse rum er nemlig ikke specielt udsat for hverken slid, damp eller snavs. 

Det betyder, at du kan nøjes med at vælge en vægmaling med en middel glans. Det kunne være en glans 5, der er meget populær som vægmaling, da det er en relativ mat maling. 

Vi vil dog anbefale, at du går op i en glans 6 eller 7, dermed får du nemlig en stærkere maling som ikke er så sart overfor stød og ridser.

Vægmaling til børneværelse, bryggers og gangarealer

Nogle af de vægge i din bolig, der er mest udsat for slid er væggene på børneværelserne, i bryggerset og i gangarealerne. Vægmalingen på børneværelset skal gerne være af en glans, hvor den kan tåle at blive tørret over med en klud. Den skal også gerne have en vis styrke, så den ikke får skader, hvis den bliver ramt af et stykke legetøj. 

Derfor anbefales det også altid, at du vælger en vægmaling med en middelhøj glans. Vælger du en glans 10, så er der 10 % lak i malingen. Det er nok til, at du kan tørre væggen over.

En middelhøj glans maling er også oplagt i entreen og i gangarealerne, hvor væggene er udsat for snavs og slid fra fodtøj.

Vægmaling til køkkenet

Køkkenet er et af de rum, hvor du virkelig skal tænke dig om, når du vælger maling. Det er samtidig et rum, hvor det kan skade din bolig, hvis du går på kompromis med glansen i malingen. Malingen i køkkenet bliver udsat for meget. Den bliver udsat for svingende temperaturer og damp fra madlavning. Den skal også kunne holde til at blive rengjort hyppigt for fedt og snavs som opstår når et køkken er i brug.

Vi anbefaler, at du brugere en glans 15 – 25 på de fleste af køkkenvæggene. På de køkkenvægge der er ved vask og komfur og ovn anbefaler vi, at du går en tand op i glans. Gerne helt op i glans 40. Så ved du nemlig, at malingen kan holde til damp og vand og at du sagtens kan tørre det over med en klud med vand og sæbe.

Vægmaling til badeværelset

Badeværelset sætter nogle helt andre krav til malingen end resten af din bolig. Når du skal male dit badeværelse, må du derfor ikke benytte den samme malingstype, som du benytter i resten af boligens rum. 

Badeværelset er et vådrum og et vådrum kræver en speciel vådrumsmaling. En vådrumsmaling er vandafvisende og tager ikke skade af vand og damp. En vådrumsmaling er som regel en akrylmaling som indeholder polyuretan. Denne kombination danner en uigennemtrængelig hinde på dine badeværelsesvægge som gør, at fugten ikke kan trænge igennem og skade dit murværk. Derved risikerer du heller ikke, at der opstår skimmelsvamp i dit badeværelse.

Vi vil dog påpege, at selvom du vælger den rette vådrumsmaling til dit badeværelse, så er det stadig vigtigt, at du sørger for at lufte ud når du har været i bad, så rummet kan komme af med dampen fra dit bad.

Gode tips når du maler

Når du har valgt den rette farve vægmaling i den rigtige glans, så skal du til og i gang med at svinge pensel og rulle. Vi har samlet et par gode råd til dig, som kan gøre maleropgaven mere overkommelig og nogle gode fif til, hvordan du opnår de bedste resultater.

  • Pak din malerbakke ind i en plastikpose, inden du hælder maling i bakken. Det er super praktisk, fordi du på denne måde blot kan fjerne posen, når du er færdig med at male. Så slipper du helt for at stå og kæmpe med at vaske malerbakken ren.
  • Mal altid en hel væg færdig af gangen. Du må aldrig stoppe med at male midt på en væg. Gør du det, så vil du næsten altid kunne se en svag forskel i det færdige resultat. Forskellen er ikke tydelig, hvis du maler en hel væg af gangen.
  • Vi kender det alle, når vi skal male noget, der er i eller over hovedhøjde. Malingen drypper fra penslen og sviner vores fingre og tøj til. Det er der faktisk en ganske enkelt løsning på. Find et gammelt plastiklåg fra en bøtte feta ost, is eller lignende og klip eller skær et lille hul i midten, der passer til skaftet på din pensel. Stik penslen igennem og fortsæt med at mal. Lågen vil nu agere drypbakke og opsamle løbere fra penslen.
  • Dæk altid ordentligt af. Det kan ikke betale sig at springe over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til afdækning. Det tager meget længere tid at fjerne tørre malerpletter fra dit gulv.